Pentru a asigura o calitate cât mai bună de depozitare cereale în timpul depozitării, agricultorii trebuie să țină cont, în primul rând, de un nivel optim al temperaturii și umidității.

Atunci când vremea se răcește, iar temperaturile de toamnă se fac simțite, pregătirile pentru depozitare pot începe. În plus, se recomandă să se țină cont și de predispoziția cerealelor spre infectare.

Depozitare cereale. Nivelul de umiditate indicat

Acest nivel de umiditate trebuie determinat înaintea depozitării cerealelor, fiind necesară o uscare suplimentară și golirea totală a depozitului. Așadar, este interzisă depozitarea cerealelor din anul curent alături de cele din anul trecut.

Un nivel de umiditate mai mare sau mai mic decât cel indicat poate ajuta la scăderea evidentă a calității cerealelor. Sănătate acestora se poate deteriora, ceea ce poate duce la apariia mucegaiului sau a încolțirii.

Nivelul de umiditate optim este stabilit în funcție de perioada depozitării, cu ajutorul higrometrelor. În cazul cerealelor depozitate din toamnă până în primăvară sau cel mult un an, nivelul de umiditate nu trebuie să depășească 14.5%.

În cazul în care cerealele sunt depozitate pentru o perioadă mai mare de 12 luni, gradul de umiditate trebuie să scadă. Spre exemplu, grâul nu trebuie depozitat într-un nivel de umiditate mare mare de 13%, în timp ce porumbul are nevoie de 12%.

În plus, cultivatorii nu trebuie să uite de ventilarea si depozitare cereale prin aerisire sau cu ajutorul utilajelor. Depozitarea boabelor umede și verzi în silozuri este total nerecomandată.

Verificarea stării cerealelor, foarte utilă pentru o înmagazinare corectă

Verificarea cerealelor este un proces foarte important. Cultivatorii trebuie să dispună de instalații electrotermometrice, de un palpator electronic, de termometre tehnice sau de indicatoare pentru a verifica temperatura.

2 thoughts on “Depozitare corecta a cerealelor: care sunt conditiile optime de depozitare cereale si factorii problema de care cultivatorii trebuie sa tina cont

  • Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. orem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

  • Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. orem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type book.

Comments are closed.

Sună acum