Uniunea Europeană ia în calcul furnizarea temporară de silozuri Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de de spaţii de depozitare pentru noua recoltă de cereale, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Anterior, un oficial de la Ministerul Agriculturii declarase pentru Reuters că în toamnă, când se încheie recoltarea porumbului, deficitul de capacitate de stocare ar putea ajunge până la 15 milioane de tone, scrie Agerpres.

Marţi, adjunctul ministrului Agriculturii, Markian Dmitrasevici, a afirmat: “Avem urgent nevoie să echipăm depozitele de cereale – structuri modulare şi saci de plastic”.

“Guvernele UE vor lua în considerare livrarea către Ucraina a unor astfel de facilităţi temporare de stocare, deciziile vor ajuta la prezervarea semnificativă a recoltei şi asigurarea aprovizionării viitoare cu cereale a pieţelor mondiale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. În comunicat nu se specifică care sunt statele membre UE implicate şi cânt de avansate sunt discuţiile.

Autorităţile de la Kiev au avertizat că anul acesta recolta sa ar putea scădea la aproximativ 65 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, de la 106 milioane de tone în 2021, din cauza invaziei ruseşti.

În mod normal, Ucraina este un mare cultivator mondial de cereale şi oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după data de 24 februarie, când a început invazia rusă. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să crească exporturile de produse agricole pe cale rutieră, feroviară şi fluvială.

Scăderea producţiei şi exporturilor ucrainene de cereale şi oleaginoase a declanşat temeri referitoare la o criză alimentară mondială, iar războiul din Ucraina, precum şi sancţiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la creşterea explozivă a preţurilor la cereale, ulei de gătit, îngrăşăminte şi energie.

2 thoughts on “UE ia în calcul furnizarea temporară de silozuri Ucrainei, pentru depozitarea noii recolte de cereale

  • Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. orem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

  • Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. orem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type book.

Comments are closed.

Sună acum